2019. június 7., péntek

Az elhúzódó cumizás és ujjszopás fogazatra gyakorolt hatása




Szülőként gyermekeink egészségéges testi, lelki fejlődése fontos mindannyiunk számára.
Szeretjük, támogatjuk, minden tőlünk telhetőt megteszünk értük. A nyugtalanabb órákban számos kisgyermek talál rá ujjacskáira, vagy cumija segítségével lel békére.

Vajon miért cumiznak vagy szopják az ujjaikat a gyerekek? Mi az, ami közben ellazítja őket?
Próbáltad már, hogy ujjadat, vagy nyelvedet a szájpadra helyezve tartod?
 Ha eddig nem tetted, most itt az idő... garantáltan nyugalom önt majd el. :)
 E pont  finom nyomására, a testünkben futó energia (Yin ás Yang) összezáródik, az energiakör ilyenkor folytonos és így nagyon jó a szervezet energiaellátása.

Nos, cumizáskor, ujjszopáskor a szívóerő hatására pontosan ide nyomódik fel az eszköz vagy az ujjacska. 

A cumizásról és az ujjszopásról, valamint arról, hogy hogyan nyugtassa magát a gyermek megoszlik a társadalom véleménye. 
Úgy a szakembereké, mint a szülőké. Két táborra oszlik. Vannak akik bevált módszerként esküsznek rá, míg mások inkább elutasítják.

Munkám során számtalan esetben találkozom mindkettő fogazatra gyakorolt hatásával. 

Alapvetően elmondható, hogy mindkét módszer jelentős feszültség levezető és szorongás oldó hatással bír, s úgy, mint az élet minden területén, itt is a mértéken múlik minden. 

Minél tovább és minél nagyobb szívóerővel cumizik vagy szopja az ujját a gyermek, annál nagyobb eséllyel alakulnak ki deformitások a szájüregben, a fogazatban. 

A képeken a cumizás és az ujjszopás közötti különbséget, azok szájüregben elfoglalt helyét illetve alább ujjszopás esetén a szívóerő hatására kialakult deformitást láthatjátok.






Mindkét esetben húzó, szívó erő van jelen, mely leginkább a nagymetsző fogakat, illetve szájüregen belül a szájpadot alkotó csontokat terheli. Minél tovább, elhúzódóbban és gyakrabban cumizik vagy szopja az ujját a gyermek, annál valószínűbb, hogy nyoma marad annak a fogak állásán. 
Extrém esetben, mint ahogy az alsó képeken is látható, kialakulhat egy nyitott harapás, amikor az alsó és felső fogak között zárt fogsor esetén rés található. Ilyenkor a gyermek nem tud rendesen harapni, és a beszédje is akadályozott

Az utóbbi időben kezeltem gyermeket ujjszopás miatt kialakult nyitott harapással. A szülői és gyermeki közreműködésnek köszönhetően 2-3 kezelés után rendeződni látszik a harapás. A fogak elkezdtek visszarendeződni, a nyelv is elfoglalja helyét a szájüregben, s így a beszéd is érthetőbbé vált, valamint az arc szimmetriája is látványos változáson ment át. 

Van, ahol felnőttként kapcsolódott vissza az ujjszopás következménye, egy eltolódott szájpadcsont miatt fogcsikorgatás formájában. 
A kezelések után minden esetben a szájüreg lazaságáról, könnyedségéről számoltak be kicsik és nagyok egyaránt. Fizkai síkon a csontok állásának rendeződésével a testet érintő feszültség megszűnik. 


Mint minden tünet, ezek az elváltozások is hordoznak pszichés/ lelki vetületet...
Ha gyermekünk fogazatán az elhúzódó ujjszopás vagy cumizás következtében eltéréseket vélünk felfedezni, érdemes a témával mélyebben foglalkozni és magunknak is feltenni egy-két kérdést. 
  • Hogyan állok a bizalommal?
  • Alapvetően biztonságban érzem magam életem új területein, vagy szükséges, hogy eszközökkel segítsem magam és napi feszültségem levezetését?
  • Vannak helyzetek, ahol meg akarok felelni? 
  • Előfordul, hogy nagyobb erőfeszítéseket teszek a kelleténél, ami el is viszi a figyelmem?
  • Szükéges, hogy kontroll, irányítás alatt tartsam az életem vagy teret tudok adni a spontaenitásnak?
  •  Tudok örülni minden különösebb ok nélkül?
  • Meg tudom élni a jót, a bőséget minden szinten? Meg is engedem ezt magamnak?
  • Hogyan állok saját határaim megtartásával és a gyermekem határainak meghúzásával?
Természetesen minden eset egyedi. A fenti információk a tapasztalat útján érkeztek és elsősorban irányadó jellegűek. 
A szülői lét egy kihívásokkal teli csodálatos út, ha annak nehézségeit lehetőségként tudjuk megélni. Gyemekeink tanítanak minket nap, mint nap. Türelemre, kitartásra,elfogadásra, önzetlen szeretetre.
Nem véletlenül mondják:  " A gyermek a szülő tünete". A megoldandó feladatokban érdemes és felemelő is segítséget kérni. Ebben rejlik az igazi erő. 

Szeretettel.

Forrás: Ruediger Dahlke: Sorsfordulók
Képek: pinterest


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése