2018. július 24., kedd

Hiperaktivitás a születés tükrében


Napjainkban egyre gyakrabban hallunk  hiperaktív gyermekekről.
Vajon tényleg csak ilyen korban élünk, hogy a felgyorsult világ ekkora hatással van gyermekeinkre?

 Nézzük meg ezt egy kicsit craniosacrális szemmel is...
Azaz hol csúszhat el a dolog... 

Ilyen esetekben sokszor azt tapasztalom, hogy a méhen belüli időszakban, de legfőképp a születésnél történt események nagyon mérvadóak. 
Több dolog is van, amire egy magzat/újszülött teste érzékenyen reagálhat. Azért írom, hogy reagálhat, mert ez nem minden esetben alakul így. 

Mikor egy magzatot az anyaméhből hirtelen emelnek ki pl. császáros szülésnél, a kicsi teste hirtelen van kiszakítva abból a testére addig egyenletes nyomást gyakorló folyadék típusú közegből, amiben addig fejlődött, létezett. 
A nagy nyomáskülönbség hatására a csontocskák elmozdulhatnak és visszarendeződésük nem minden esetben valósul meg. 
Ugyan ez a folyamat a burokrepesztésnél is.

...de hüvelyi születés esetén is a koponyacsontok mozgékonységa teszi lehetővé a szülőcsatornán való áthaladást.
Minden egyéb kívülről érkező "segítség" nyomás, húzás, egyéb segédeszközök bevetése nyomot hagy mind az anya mind a gyermek testén is.


Azt, amikor egy anyából nyomással segítik a világra gyermekét, mindkettőjük csontozatában, illetve annak mozgásában érezhető, az erőbehatás mozgásmintája megmarad, főleg, ha az közben  félelemmel párosult.


Ami még ezeknél is markánsabb nyomot hagy az a túltolt oxitocin. 

Azoknál a gyermekeknél, akiknek az édesanyja a szülés során rengeteg oxitocint kapott a koponyája  sok esetben egy kóros, túlfeszített állapotban van. Az oxitocin hatására létrejövő méh összehúzódások többszörös erővel hatnak ahhoz képest( a méh izomzatán keresztül közvetetten a magzatra is), mint azt a természet rendezné.
A koponyacsontok alig mozognak a kicsik nagyon feszültek. Általában ők azok, akik nehezen alszanak, sokat sírnak, rendkívül sokat rágnak. Ha egy kicsit előrébb ugrunk az időben, kisgyermek korba, akkor ezek a gyerekek lesznek azok, akik állandó mozgásban vannak, hangosak, sokat sikítoznak, folyamatosan rágnak.. mindig...
Miért? 

A koponyájukban a lecsökkent mozgástartomány miatt akkora feszültség van, hogy ezt csak így tudják elviselni, valamiképpen levezetni. Szegények nem tudnak pihenni relaxálni.
Egy ideje nagyon figyelem a körülöttem levő gyerkeket és azt vettem észre, ahol sok volt az oxitocin ott a gyerek, ha kiakad, szinte önkívületi állapontban tud őrjöngeni, sikítani....akár egy szülő nő...érdekes összecsengés nem? sajnos ezt tudományosan még nem sikerült bebizonyítanom 

kép forrása: pinterest 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése