2018. július 25., szerda

Elakadt tejfogak

Egyre több olyan gyermekkel találkozom, akiknek valamilyen úton módon megállt vagy be sem indult a fogváltása. 

A craniosacralis terápia pedig, a tapasztalatok alapján abszolút alkalmas arra, hogy ezeket az elakadásokat szelíden kezelje, a gyermekeket az elakadt fogváltásban segítse.

A kezelések alkalmával az arc és agykoponya csontjaival, valamint a test mélyszöveti rendszerével, kötőszövetekkel foglalkozunk. 

Mivel az előbb említett csontok mozgásukban fogaskerék elven kapcslódnak egymáshoz, így bármelyik elcsúszása kihat az összes többire is. 

Mégis mi okozhatja ezt a zavart?

Testünk nagyon okosan működik, minden egyes eltérést igyekez kiegyensúlyozni kompenzálni. Egy darabig, aztán segítségre szorul. 

Sejtszinten minden olyan történést eltárolunk, amelyhez félelem kapcsolódik...

Oka lehet egy nagyobb esés, baleset, de pszichés szinten is raktározunk. 
Mi felnőttek krónikus stressz formájában, de a gyermekeink is ugyan úgy működnek, mint mi.  Nekik is megvannak a maguk kis félelmeik, amikkel nehezen bírkóznak meg. Főleg, ha nincs a kezükben egy otthonról kapott megoldókulcs. 
Nézzünk csak meg egy esést...mi is történik a testünkkel. 
A testre ilyenkor különböző irányú erők hatnak. Van egy előre csapódás, modjuk, mikor a gyermek fejre esik, aztán a másodpercek tört része alatt belép egy visszahajtó erő is és a fej hátralendül. (ő közben megijjed, fél) 
A szövetek ennek megfelelően mozdulnak el, hiszen a testnek, hogy meg tudja tartani későbbi egyensúlyi állapotát alkalmazkodnia kell. 
A folyamat közben a mélyszöveti rendszerben kisebb- nagyobb elcsúszások keletkeznek, amelyek ahhoz vezethetnek például, hogy a fogváltás megakad. 
Ez a történetnek az egyszerűbb verziója, ami inkább a fizikai síkon mozog.

Ahogy ránk is, úgy gyermekinknél is működik a pszichés faktor. Amikor a gyerek nem tud megküzdeni bizonyos élethelyzetekkel, családi mintákkal, eseményekkel. Ők is megfeszülnek, sokszor egész testükben, de mivel még picik és nehezen öntik szavakba azt, ami nyomasztja őket, őrlődnek az életükben. 

A fogváltásnak van egy fiziológiás tól - igja, ami arról szól, hogy bizonyos életkor után már elég rizikós, hogy megtörténik -e egyáltalán az áttörés, hiszen a maradó fogak fejlődése leállhat. Mint ahogy a fenti képen is látható a tejfogak készítík elő a terepet a maradó fogaknak. 



Az alábbi kis képen a fogváltás időzítése látható. Persze minden gyermek más és ezek is irányelvek. Valakinél picit elöbb, míg másnál picit később indul meg a csontfoga előtörése.
Ha viszont úgy érezzük, hogy nagyon el van csúszva, érdemes fogorvossal konzultálni és ha úgy adódik a craniosacralis terápiát segítségül hívni. 

A kezelések időtartama, módja mindíg a gyermekre hangolva történnek. Kötőszöveteink sajátossága hogy a koponyacsontoktól a lábujjakig, mint egy csőrendszer futnak végig a testünkben.

Ezért minden gyerkőc teljes teste lesz kezelve. Ruhában, kezelőasztalon történik. Ha nem jutunk el első alkalommal a szájüreg kezeléséig az is teljesen rendben van. A környező szövetekkel is sokat lehet lazítani. Majd ahogy azt a gyermek engedi, úgy kerülnek kezelésre a szájüregben elérhető csontok és maguk a fogak. 
Lágy húzásokkal dolgozunk, melyet a kliens sokszor nem is érzékel. Tehát a terápia fájdalommentes, viszont jó relaxáló hatással bír. 
Bár hihetetlen, de sok gyerek alszik el pont úgy, hogy közben a szájüregükben kezelem őket. Cseppet sem zavarja őket, hogy a szájukban van épp a kezem. Jót pihennek, míg én dolgozom. :) 

Ha hasznosnak találod a leírtakat, bátran oszd meg az információkat ismerőseiddel.
Kérdésed esetén fordulj hozzám bizalommal: 
https://holdudvar-cranio.hu/


Képek forrása: pinterest





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése