2018. december 2., vasárnap

Mindentudó fascia

-Emlékező sejtmembrán, információ tároló hártyarendszer


 
-Baleseti rehabilitációtól a sportolói teljesítmény fokozásáig
(A kötőszöveti rendszerről, s annak megannyi szerepéről) 



A Fenti kifejezések midegyikével tudnám jellemezni e csodás közeget, mely testünk fontos alappillére.


Az újabb kutatások egyre többet foglalkoznak a kötőszövetünk jelentőségével. Régóta tudjuk, hogy összekötő, támasztó és szöveteinket burkoló, határoló szerepe van. Mostanra egyre jobban fordunk felé, s kiderül, hogy olyan, mint egy elfeledett kincsessziget. :)
De hogyan is köthető a baleseti rehabilitációhoz és sportteljesítményünk fokozásához?
Mindjárt ki is derül....

Fascia rendszerünk egész testünket behálózza, mint egy gondosan szőtt pókháló. A koponyacsontoktól egészen a lábujjakig. Úgy lehet elképzelni, mint egy harisnyát, ami tetőtöl talpig behálózza, körülöleli, pólyázza szöveteinket- gondolhatsz itt pl. a csirkemellen levő hártyára... Folyadáktartamú közeg, ezért információ átadó szerepe van, s
rugalmas, melyet ennek a folyadéknak köszönhet.
Mégis milyen információt ad át?

Mivel támasztó szövetünk, ezért a testet ért összes külső és belső behatás feldolgozásáért felelős.
A legegyszerűbb kicsúszott a lábam típusú hátra vágódástól egy komoly sport vagy autóbalesetig.
A testre ilyenkor különféle erők hatnak, melyeket el kell vezetnie, fel kell dolgoznia. Ezt a munkát a rugalmas fasciarendszer végzi. Szinte mindenki látott már töréstesztről készült felvételt, ez alapján elképzelhető, ami a testtel történik. Amennyiben az ütközés során a testben haladó vektorok hatására a fascia megtörik, kialakul egy gócpont, s vissza- visszatérő panaszokat okozhat. A láncolat mentén további panaszokat okozva, mert átadásra kerül az információ a környéki szövetekre. Így törik el pl. egy kulccsont, ha az ütközés során a környéki szövetek kevésbé tudják feldolgozni a keletkezett feszültséget. Mint a leggyengébb láncszem.

Baleseti rehabilitáció során a test egészének rugalmasságán dolgozunk. Azon, hogy a fascia felületek újból rugalmasan tudjanak csúszni egymáson és elláthassák funkciójukat. Így helyre áll pl. a törött kulccsont és az állandó hátfájdalmat okozó szövetek tápanyagellátása és panaszmentes lehet. Minél rugalmasabb a szövet, annál nagyobb teherbírásra, teljesítményre képes. Egy gyermek, akinek az alkarja kifele forgatása nem működött a kezelések hatására elkezdett korosztálybeli csúcsokat úszni. Ő azt mondta egyik alkalommal: "Ez biztosan a kezelések hatása"- én hiszek neki.

Fontos megemlíteni még, hogy egy ilyen történés ijedtséggel, félelemmel párosul. Ezért arra kérlek kedves olvasó, hogy most gondolj bele, milyen az neked, mikor megijedsz, hogyan reagál a tested?
Csak figyeld meg...
Miért fontos ez? Azért, mert a fascia, mint információtároló közeg ezt az állapotot mintegy bekapszulázza, szövetnedvvel körülzárja és ez lesz a baleset utáni fájdalmad gócpontja. Ilyen esetben fel kell dolgoznunk az élményt is, s ezt tapasztalatból tudom...

Kedves olvasó, köszönöm, hogy végig olvastad! Kérdésed esetén keress bizalommal!
(Köszönet a fizika és matek óráknak is-nem gondoltam volna, hogy visszaköszönnek majd a munkámban :) )

képek forrása: pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése